-->
vhtS4vjVeQfBHm93I1qNHD9u3ToZnRfFLNh9bn2Y

Postingan Populer

Bookmark

ජීවයේ රසායනික පදනම කෙටිසටහන් 01

 ♦️ *10 ශ්‍රේණිය විද්‍යාව* ♦️


🔶 *01 පාඩම* 


 *ජීවයේ රසායනික පදනම* 

 

 *Part -01* 


 ♦️♦️ *කාබෝහයිඩ්‍රේට* 


කාබෝහයිඩ්‍රේට ප්‍රධාන කොටස් තුනකට බෙදේ

 

 📌 *මොනොසැකරයිඩ* 📌


කාබෝහයිඩ්‍රේට වල තැනුම් ඒකකය මොනොසැකරයිඩයි




▪️ *ග්ලූකෝස්* :-


ජීර්ණයේ අන්ත ඵලය ග්ලූකෝසය


ප්‍රභාසංස්ලේෂණය මගින්ද නිපදවේ


සෙලීය ශ්වසනය මගින් ග්ලූකෝස් බිදහෙලීමෙන් ශක්තිය නිපදවේ 


මී පැනි ,හා ඉදුනු පලතුරු වල අඩංගු වේ.


▪️ *පෘක්ටෝස්* -


ඉදුණු පලතුරු,මීපැණි, වට්ටක්කා, කැරට් වල ඇත.


*පළතුරු සීනි ලෙස හැඳින්වේ.


 අමු පලතුරු ඉදෙන විට ඒවා තුළ සෑදෙයි.


 පැණි රසින් වැඩිම සීනි වර්ගයයි.

 

▪️ *ගැලැක්ටෝස්* :-


ලැක්ටෝස් ජීරණයේ ඵල වේ


පැණි රසක් නැත


කිරි ආහාර වල අඩංගු වේ



📌 *ඩයිසැකරයිඩ* 📌


මොනොසැකරයිඩ අණු දෙකක් එකතු වීමෙන් ඩයිසැකරයිඩ සෑදෙයි


මෙහිදී ජල අණුවක් පිට වේ.


ඩයිසැකරයිඩ අණුවකට ජල අනුවක් එකතු කළ විට යළිත් අදාළ මොනසැකරයිඩ ම ලබාගත හැක.


ජලයේ දියවේ.


පැණි රස ස්පඨික වේ.


ඩයිසැකරයිඩ සඳහා උදාහරණ- මෝල්ටෝස්, ලැක්ටොස්, සුක්‍රෝස්




 ▪️ *මෝල්ටෝස්* 


ප්‍රරෝහණය වන බීජවල ඇත.


ග්ලූකෝස් අණු දෙකක් එකතු වීමෙන් මෝල්ටෝස් අණුවක් සෑදෙයි.


පිෂ්ඨ ජීර්ණයේ අතරමැදි ඵලයකි.



▪️ *ලැක්ටොස්* 


කිරි ආහාරවල ඇත.


ගැලැක්ටෝස් අණුවක් ග්ලූකෝස් අණුවක් සමග එකතු වීමෙන් ලැක්ටොස් සෑදෙයි.


ශාක වල නොමැති එකම සීනි වර්ගයයි.


සුක්‍රෝස් මෙන් පැණි රස නැත


▪️ *සුක්‍රෝස්* 


පෘක්ටෝස් +ග්ලූකෝස් --->සුක්‍රෝස් +ජලය


*සුදු හා රතු සීනි වල,උක් හා බීට් වල, ඇතැම් පලතුරු වල, ශාකවල ෆ්ලෝයමීය යුෂයේ




📌 *පොලිසැකරයිඩ* 📌


*මොනොසැකරයිඩ අණු රාශියක් බහුඅවයවීකරණය වීමෙන් පොලිසැකරයිඩ සැදේ.


 එමෙන්ම පොලිසැකරයිඩ ජලවිච්ඡේදනය වීමෙන් නැවත මොනසැකරයිඩ සෑදේ.


ඇල් ජලයේ දිය නොවේ. ස්ඵටිකරූපී නොවේ.


 උදාහරණ-සෙලියුලෝස්, පිෂ්ඨය හා ග්ලයිකෝජන්




▪️ *සෙලියුලෝස්* -


ශාක සෛල බිත්තියේ, ශාක තුල පිහිටි තන්තුවල ඇත.


මිනිස් ජිර්ණ පද්ධතිය තුළ ජීර්ණයට ලක් නොවේ.


* මලබද්ධය වළක්වා ගැනීමට උදව් වේ.




▪️ *පිෂ්ඨය* -


ධාන්‍ය වර්ග, අල වර්ග, කොස්, දෙල් වල ඇත.


ශාකවල ගබඩා කරන කාබෝහයිඩ්‍රේට වර්ගය පිෂ්ඨයයි.




▪️ *ග්ලයිකොජන්* -


සත්ව අක්මාවේ සහ පේශි වල ඇත.


* සතුන්ගේ සිරුරු තුල කාබෝහයිඩේට් සංචිත කරනු ලබන්නේ ග්ලයිකෝජන් ලෙසයි.






♦️♦️ *කාබෝහයිඩ්‍රේට් වල වැදගත්කම* 


i.ශක්ති ප්‍රභවයක් ලෙස 


ii.සංචිත ආහාරයක් ලෙස 


iii.ජීවීන්ගේ සෛල බිත්තිය නිර්මාණය කිරීමට 


iv.නියුක්ලෙයික් අම්ල වල සංඝකයක් ලෙස


*"විභාගයට එන අමාරු පාඩම් වල කෙටි සටහන් ගන්න අපිත් එක්ක ඉන්න"*

Post a Comment

Post a Comment